Halk arasında peygamber sünneti olarak bilinen hipospadias hastalığı doğuştan gelen ve penis ucunda olması gereken idrar deliğinin penisin alt tarafında olması durumudur. Gerçek idrar deliğinin uca yakın olduğu hastalarda çift delik görünümü şeklinde de olabilmektdir. Bu hastaların çoğunda aynı zamanda penil kurvatür yani peniste öne doğru eğrilik de vardır. Bu hastalarda çoğu kez sünnet derisinin ve penisin alt tarafındaki cilt gelişmemiştir. Yarım sünnet görünümü olduğu için de peygamber sünneti olarak adlandırılır.
Hipospadias tanısı fizik muayene ile rahatça konur. Hipospadiasa bazı ürogenital anomaliler eşlik edebileceği için tüm üriner ve genital sistem iyi değerlendirilmelidir. Bu çocuklarda eşlik edebilecek hastalıklar; kasık fıtığı, inmemiş testis, böbreklerde şişme, bir böbreğin doğuştan olmaması ve cinsiyet gelişim anomalileridir. Hipospadiasta delik penis ucuna yakın olabileceği gibi penis köküne de yakında olabilir. İdrar deliği penis köküne doğru yaklaştıkça hastada ek anomalilerin görülme riski ve sıklığı da artar.
HİPOSPADİAS TEDAVİ EDİLMESE NE OLUR? ÇOCUĞA ZARARI OLUR MU?
Penis ucuna yakın hafif formlarda ciddi sorun olmayabilir. Fakat delik penis köküne doğru ilerledikçe ciddi sorunları da beraberinde getirir. İdrar deliğinin aşağıda olması nedeniyle aşağı, ayaklarına doğru idrar yaparlar. Bu durum ileri yaşlarda ise cinsel hayatlarını etkileyebilir. İlişki sırasında meninin ileri doğru atılması mümkün olmayabilir bu da çocuk sahibi olmalarını engelleyebilir. Ayrıca ameliyat edilmemiş hipospadiaslarda kozmetik görüntüde kötüdür, bu durum çocuğun psikolojisini olumsuz etkiler. Eğer penis eğriliği de eşlik ediyorsa hem penis boyu kısa kalacak hem de ilişkiye girmesine engel olacaktır.
Tüm bu nedenlerden dolayı hipospadias onarım cerrahisi yapılmalıdır.
HİPOSPADİAS HASTALARI SÜNNET EDİLMELİ Mİ?
Bu hastalarda ameliyat sırasında sünnet derisi, deliği kapatan tabakalardan biri olarak kullanılır. Ama ve destek amaçlı kullanıldığı için hastanın sünnet edilmemesi gerekir. Kullanılan sünnet derisi sayesinde fistül vs oluşma riski azalır. Eğer hasta hipospadias onarımı yapılmadan önce sünnet edilmiş ise hipospadias ameliyatının başarısı azalacak sonrasında nüks etme ihtimali artacaktır. Sünnet için başvuran tüm çocuklarda muayene edilirken sünnet derisi geriye doğru itilerek idrar deliği muhakkak görülmelidir. Çünkü hipospadiasların %5’inde sünnet derisi gelişimi tamamen normal olabilir. Bu şekilde hipospadis olduğu anlaşılan hastalar, üroloji, çocuk ürolojisi ve çocuk cerrahisi uzmanları tarafından değerlendirilmelidir.
HİPOSPADİAS AMELİYATI
Hipospadiasın tedavisi ancak ameliyatla mümkündür. Genel anestezi altında yapılır. Hafif olgularda tek seans yeterli olacaktır. Bu hastalarda ameliyat 6 ay ile 1 yaş arası yapılması en ideal zamandır. Altı aydan önce yapılması pek önerilmez, çünkü glans gelişimi yetersiz olduğu için ameliyatın başarı oranını düşürür. Ağır tip hipospadiaslarda ise 2 seans ameliyat gerekecektir. Bu hastalarda ilk seans 1 yaşından önce ve 2. seans ameliyatın da 2 yaşından önce yapılması önerilmektedir. Hipospadias ameliyatı geciktirilirse yaş büyüdükçe; yara iyileşmesi ve hastanın normal aktif yaşantısına dönme süresi gecikir, enfeksiyon riski artar, hastanın yaşayacağı travma ve psikolojik etkilenme daha fazla olur. Ayrıca çocuk yaşı büyüdükçe ağrıdan dolayı kendiliğinden çekip çıkarmaya çalışması gibi durumlarla karşılaşma sıklığı da artıyor. Bu ameliyata ciddi arar verebilir.